Management buy-out en overige dienstverlening

M&A is meer dan bedrijven (ver)kopen

Onze dienstverlening binnen fusies en overnames is breder dan het begeleiden van koop- en verkooptrajecten. Zo begeleiden we het proces voor het aantrekken van een overnamefinanciering en kunnen we helpen bij het openen en inrichten van een digitale dataroom. Ook begeleiden we bij due diligence en het opstellen van transactiedocumentatie. Een andere belangrijke tak van dienstverlening is het begeleiden van het management buy-in en management buy-out traject, ook wel MBI en MBO genoemd.

Wat is een management buy-out (MBO)?

Bij Management buy-out wordt (een deel van) het bedrijf overgenomen door het huidige management. Dit komt bijvoorbeeld voor als alternatief voor de verkoop van de onderneming aan derden. Het voordeel hiervan is dat de manager het bedrijf al kent en er een vertrouwensrelatie bestaat tussen de koper en verkoper.

Het is wel een grote stap om als manager eigenaar te worden. Daarnaast is het kwetsbaar proces voor de huidige eigenaar van de onderneming. Wat als de management buy-out onderhandelingen mislukken? Gaat de manager die eigenaar wilde worden nog net zo gemotiveerd door? En is een andere koper nog wel geïnteresseerd als die weet dat het huidige management liever zelf eigenaar was geworden?

Wat is een management buy-in (MBI)?

Bij een management buy-in koopt een externe manager (een deel van) het bedrijf. Na de overname heeft deze manager vervolgens de leiding over de onderneming. Deze vorm van bedrijfsovername is een alternatief voor de verkoop van de onderneming aan een ander bedrijf. Hierbij is het belangrijk dat de MBI-kandidaat een duidelijk profiel krijgt van het bedrijf. Daarbij is niet alleen de waarde van belang, maar ook de financieringsmogelijkheden, de juridische aspecten en de gehele bedrijfsvoering.

Een goede match tussen de externe manager en het bedrijf is namelijk cruciaal voor een succesvolle overname. Het komt voor dat de manager pas na de transactie wordt geïntroduceerd in het bedrijf. Als de manager dan niet past bij het bedrijf en haar medewerkers, zal de overname geen succes worden. BrightOrange is daarom extra kritisch bij het begeleiden van dit proces.

Wat maakt een MBO of MBI zo ingewikkeld?

Een MBO of MBI is een delicaat proces. Tijdens de onderhandelingen staan de belangen vaak lijnrecht tegenover elkaar, terwijl de partijen na de closing van de deal afhankelijk van elkaar zijn. Het behouden van een goede relatie tussen de koper en de verkoper is dus in het gehele proces belangrijk.

Waarom BrightOrange als adviseur?

Het is verstandig om een onafhankelijke adviseur in te schakelen die de kwestie zakelijk bekijkt. BrightOrange heeft de ervaring en vaardigheden om dit proces goed te begeleiden. BrightOrange kan bijvoorbeeld optreden als neutrale bemiddelaar tijdens de onderhandelingen. Deze rol is ons vertrouwd, omdat het raakvlakken heeft met financiële mediation.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in.

Lees de ervaringen van onze klanten

Overige dienstverlening binnen fusies en overnames

Management buy-out

Management buy-in

Overnamefinanciering

Digitale dataroom

Due diligence

Transactiedocumentatie

Verder lezen

Contact opnemen met onze partners