In onderstaande video geeft BrightOrange consultant Kim een interview met Leen, partner van BrightOrange. Het interview gaat over transactie multiples en hoe deze beïnvloed worden door de huidige coronacrisis.

Het effect van de coronacrisis op de overnamemarkt

Het effect van de coronacrisis op de overnamemarkt is terug te zien in de overnamecijfers. In de laatste cijfers van midden maart is de zogenoemde deal value gedaald met 20% en het deal volume met 16%. Het effect op de overnamemarkt is natuurlijk niet alleen uit te drukken in deze getallen, maar het geeft wel aan dat er een terugval te zien is. Met name bij transacties in de beginfase en transacties waarbij er nog financiering van de bank vereist is.

Wat wordt er dan nog wel betaald voor ondernemingen? En hoe moeten we dat zien in verhouding tot het bedrijfsresultaat en de winsten die nog gemaakt moeten worden in deze periode? In onderstaande video geeft Leen daar antwoord op.

Bekijk het interview over transactie multiples in de huidige overnamemarkt

Bekijk de video voor onze visie op de overnamemarkt en hoe we de multiples in deze periode moeten zien. Wilt u hierover met Leen of Kim in gesprek gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat is een multiple?

Een multiple is eigenlijk niks meer dan een vermenigvuldigfactor. Bij veel ondernemingen daalt de omzet en winst in deze periode. Wat als deze cijfers volgend jaar weer zullen stijgen? Een multiple gebaseerd op cijfers van 2020 zal veel hoger liggen dan de multiples gebaseerd op de cijfers 2019 of 2021. Er is dus niet direct veel af te leiden aan de hoogte van de multiples. Je moet de multiple plaatsen in het perspectief van de bij die multiple horende marktomstandigheden.

De multiple is dus afhankelijk van de groeiperspectieven van de onderneming, de sector waarin de onderneming opereert en niet te vergeten het jaar waarop de multiple wordt gebaseerd.

Kim Berger

Over de auteur

Kim Berger

Kim Berger werkt sinds maart 2019 als M&A consultant bij BrightOrange. Ze is energiek, betrokken en gaat tot het uiterste voor de klant. Na haar opleidingen Business Management en Business Administration heeft ze ervaring opgedaan in diverse branches. Zo kan ze u goed van dienst zijn.

Gerelateerde artikelen