Veel ondernemers zijn benieuwd naar de verkoopprijs van hun bedrijf. Bij BrightOrange kunt u een online QuickScan aanvragen die een indicatie geeft van de verkoopprijs van uw onderneming. Deze QuickScan wordt op maat gemaakt en heeft dan ook een waarde van € 1.000. In dit artikel leggen we uit wat u kunt verwachten van de scan en hoe deze tot stand komt.

Waarom een Quickscan van de verkoopprijs?

Onze QuickScan is met name geschikt voor midmarket bedrijven, die globaal een omzet hebben tussen de € 5,0 en € 50 miljoen. Er zijn diverse situaties denkbaar waar inzicht in de verkoopprijs van uw onderneming relevant is. Bijvoorbeeld als u uw bedrijf wilt verkopen, een financiering wil aanvragen of bij een echtscheiding. Onze QuickScan geeft op een snelle wijze een indicatie van de mogelijke verkoopprijs.

Benodigde gegevens

Online zijn er veel tools te vinden waar je enkel een paar vragen beantwoord en automatisch een indicatie van de waarde ontvangt. Bij BrightOrange geloven we echter in maatwerk en willen we u een zo betrouwbaar mogelijke indicatie van de verkoopprijs van uw onderneming  geven. Om die reden vragen we de volgende gegevens: sector en vergelijkbare beursgenoteerde onderneming, prestaties van de onderneming en de contactgegevens om de QuickScan te sturen.

Direct naar de QuickScan

Benieuwd naar de verkoopprijs van uw bedrijf? Vul het formulier in en ontvang binnen 48 uur een gratis Quickscan.Naar Quickscan »

Sector en vergelijkbare beursgenoteerde onderneming

Deze gegevens hebben we nodig om een multiple-analyse uit te voeren. Een multiple is een factor waarmee we rekenen om tot de verkoopprijs van een onderneming te komen. Multiples verschillen per sector. Zo wordt er doorgaans meer betaald voor een IT-onderneming dan voor een winkel. BrightOrange heeft toegang tot en maakt gebruik van diverse databases om de analyse uit te voeren. In deze databases staan onder meer gegevens van beursgenoteerde ondernemingen en multiples van afgeronde deals (Trading multiples en Transaction multiples) die bruikbaar zijn om de verkoopprijsrange van uw onderneming te bepalen.

Prestaties van de onderneming: omzet, EBIT en EBITDA

De volgende gegevens gaan over de prestaties van de onderneming in de afgelopen jaren en de verwachting voor het huidige boekjaar. We vragen naar de omzet, EBIT en EBITDA. EBIT staat voor Earnins Before Interest Taxes, dat wil zeggen: de winst voor rente en belasting. EBITDA staat voor Earnings Before Interest Taxes, depreciation and Amortization, oftwel: de winst voor rente, belasting, afschrijvingen en waardeverminderingen.

Gegevens over meerdere jaren

We vragen deze gegevens over meerdere jaren, zodat we kunnen beoordelen of uw onderneming zich in dezelfde lijn ontwikkelt als vergelijkbare ondernemingen. Dankzij onze toegang tot diverse databases hebben we namelijk toegang tot multiple-analyses van vergelijkbare bedrijven over meerdere jaren. Als er bij uw onderneming sprake is van een snellere groei dan stellen we de uitkomst bij naar boven. Is er sprake van een mindere groei, dan stellen we de uitkomst naar beneden bij.

Ontwikkelen van de QuickScan over de verkoopprijs

Aan de hand van de verkregen informatie maken wij binnen 2 werkdagen een gratis QuickScan van uw onderneming. Met daarin een range waarbinnen de mogelijke verkoopprijs van de onderneming kan vallen. Deze QuickScan wordt op maat voor u gemaakt en heeft dan ook een waarde van € 1.000.

BrightOrange benadrukt dat deze Quickscan geen garanties geeft van de daadwerkelijke verkoopopbrengst en slechts een benadering van de mogelijke verkoopprijs is. Uiteraard is een goed onderbouwde uitkomst ook mogelijk. Hiervoor heeft BrightOrange wel veel meer informatie nodig, waaronder een prognose van de vrije geldstromen van de komende jaren. Daarnaast is er een uitgebreidere analyse nodig. Onder meer de macro-economische ontwikkelingen in de landen waar de onderneming actief is, de bedrijfstak, krachten en kwetsbaarheden van de onderneming en de historische en toekomstige balans.

Hermen Dam

Over de auteur

Hermen Dam

Hermen Dam werkt sinds mei 2018 als M&A consultant bij BrightOrange. Hij is enthousiast, heeft oog voor details en is kritisch. Met een master International Financial Management en een post-bachelor Register Adviseur Bedrijfsopvolging Fiscaal Juridisch (RAB FJ) is hij in staat de klanten van BrightOrange goed van advies te voorzien.

Gerelateerde artikelen