Ooit komt het moment dat u moet nadenken over de opvolging van uw bedrijf. Een belangrijk en emotioneel proces, waarbij een goede voorbereiding onmisbaar is. Zeker als één van uw kinderen zich aanbiedt als opvolger. In dit artikel brengen we de opties in kaart om uw bedrijf over te dragen aan uw kind.

Bedrijfsopvolging binnen de familie

Bedrijfsopvolging binnen de familie komt niet alleen voor bij familiebedrijven. Ook andere DGA’s kiezen er soms voor om het bedrijf over te dragen aan hun kind. Bij dit type overname is een goede voorbereiding essentieel om de overdracht te laten slagen. Ook komen er veel financiële en emotionele zaken bij kijken. Hoe lang wilt u nog actief zijn? En is de opvolger er wel klaar voor? Een ervaren adviseur kan u in het hele proces begeleiden.

Emotioneel proces

Als u uw bedrijf overdraagt aan uw kind, komen er veel emoties kijken. Om de overname te laten slagen is het belangrijk dat de opvolger zich niet gedwongen voelt en gemotiveerd is om het bedrijf over te nemen. Ook de juiste competenties zijn belangrijk. En niet te vergeten: een gedeelde visie over de toekomst van het bedrijf.

Bedrijf overdragen aan kind: 3 opties

In onze ervaring komen de volgende verkoopprocessen het vaakst voor.

 1. Reguliere verkoop
  Opvolger neemt (alle) aandelen van de bedrijfseigenaar over.
 2. Gefaseerde verkoop
  Opvolger neemt de onderneming in delen (tranches) over. Bijvoorbeeld elk jaar 20% van de aandelen.
 3. Bedrijf schenken via de bedrijfsopvolgingsregeling
  De eigenaar schenkt het bedrijf aan de opvolger. Met de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan belastingheffing beperkt worden.

Reguliere verkoop

Bij dit verkoopproces koopt de opvolger alle aandelen van zijn of haar ouder. Het komt voor dat het bedrijf meerdere aandeelhouders heeft. In dat geval krijgt de opvolger niet 100% van de aandelen, maar enkel de aandelen van zijn of haar ouder.

Benieuwd hoe het verkoopproces eruit ziet? Bekijk ons stappenplan.

Gefaseerde verkoop

Het kan interessant zijn om het bedrijf niet in één keer over te dragen, maar in fases. Dit geeft u de mogelijkheid om u zowel emotioneel als financieel goed voor te bereiden en het traject in goede banen te leiden. Ook financieel is dit aantrekkelijk. Voor de opvolger is het betaalbaarder om steeds een deel (ofwel tranche) over te nemen, in plaats van alles in één keer. Ook geeft u andere betrokkenen de kans om naar de overdracht toe te werken en te wennen aan de veranderingen.

Belangrijk: maak afspraken over de tranches

Het is belangrijk om afspraken te maken over de tranches die worden overgenomen. De bedrijfswaarde kan in de toekomst namelijk hoger of lager zijn dan de huidige waarde. Daarom is het verstandig om de waarderingsmethode van de komende tranches vast te leggen. Vervolgens kunt u deze waarderingsmethode voorleggen aan de Belastingdienst. Dat voorkomt belastingnaheffing. Onze adviseur kan u daarbij helpen.

Bedrijf schenken via de BOR

Wilt u het bedrijf schenken aan uw kind? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling, ook wel BOR of BOF genoemd, maakt het mogelijk om een deel van de onderneming te schenken zonder belastingheffing. Ongeveer 1,1 miljoen van het ondernemingsvermogen is vrijgesteld van erf- en schenkbelasting. Daarboven is 83% vrijgesteld.

In dit artikel leest u meer over de BOR.

Voorwaarden bedrijfsopvolgingsregeling

Wel heeft de BOR regeling drie voorwaarden.

 1. Het moet een materiële en actieve onderneming zijn. Als u bijvoorbeeld panden koopt en verhuurt ziet de belastingdienst dat als een belegging en niet als een onderneming.
 2. De schenker moet minimaal 5 jaar eigenaar zijn geweest van de onderneming. Een erflater 1 jaar.
 3. De opvolger moet het bedrijf minimaal 5 jaar voortzetten

Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan wordt de BOR ingetrokken en wordt de erf- en schenkbelasting opnieuw berekend. Hetzelfde geldt voor faillissement of verkoop binnen 5 jaar.

Hierbij is het belangrijk dat de waarde betrouwbaar wordt vastgesteld. Daarnaast dient u, gezamenlijk met uw adviseur, ook hier in vooroverleg te treden met de Belastingdienst. Zo kan er overeenstemming worden bereikt over de waarde en rekenmethode en voorkomt u belastingnaheffing.

Bedrijf overdragen aan kind

Persoonlijke begeleiding in het hele proces

In dit artikel heeft u kennis gemaakt met de mogelijkheden om het bedrijf over te dragen aan uw kind. Omdat het een emotioneel en financieel ingewikkeld proces is, is extern advies onmisbaar. BrightOrange staat graag voor u en uw familie klaar. Meer weten? Kijk verder op onze website of neem contact met ons op.

Hermen Dam

Over de auteur

Hermen Dam

Hermen Dam werkt sinds mei 2018 als M&A consultant bij BrightOrange. Hij is enthousiast, heeft oog voor details en is kritisch. Met een master International Financial Management en een post-bachelor Register Adviseur Bedrijfsopvolging Fiscaal Juridisch (RAB FJ) is hij in staat de klanten van BrightOrange goed van advies te voorzien.

Gerelateerde artikelen